Detta kan du hjälpa till med på våra tävlingar!

Alla hjälpande händer är välkomna! Är du intresserad av att hjälpa till ska du kontakta TS (tävlingssektorn) så försöker vi hjälpa dig att hitta rätt. Att vara funktionär på en tävling är väldigt kul, man får se och inspireras av duktiga ekipage, lära sig mer om hundsport samtidigt som det är ett bra sätt att komma in i klubben och lära känna nya människor. Det spelar ingen roll om du har mycket erfarenhet av de olika hundsporterna eller ingen alls, det finns en plats för alla - och alla behövs!

Vad finns det då för olika uppgifter och vad skulle passa dig bäst? Här följer en del av dem:

Skrivare lydnad

Till lydnadsmomenten, både i lydnad och bruksgrenarna, behövs skrivare som noterar domarnas poäng och kommentarer på respektive moment. För att vara skrivare behöver du inga speciella förkunskaper och det är en passande uppgift för nybörjaren. Ingen utbildning krävs och du lär dig massor!

Mottagare budföring

I appell och lägre klass i bruksgrenarna ingår momentet budföring. Hunden ska springa en sträcka från sin förare till en mottagare. Där ska den sätta sig i fotposition innan den på kommando återvänder till föraren. En mottagare i budföring måste vara hundvan, du får inte bli rädd om det kommer en bufflig hund. Du måste också agera om en hund tänker vända tillbaka när den har sprungit halva sträckan. Därför krävs det viss utbildning och vana innan du är mottagare på tävling, men om du är intresserad så ser vi till att du får träna mycket först.

Spårläggare

I bruksmomentet spår behövs morgonpigga funktionärer som hjälper till att lägga ut spåren inför tävlingarna. Förutom att lägga spår på tävlingsdagen behöver man åka ut till spårmarkerna någon gång innan själva tävlingsdagen och snitsla så att man sedan går ett spår med rätt längd och med ett avslut på rätt plats. Vill du bli spårläggare utbildar vi dig.

Spårmottagare

När ett spårekipage nått slutet av spåret möts denne av mottagaren som noterar tiden och tar emot upphittade spårpinnar vilka sedan avlämnas till tävlingsledaren. Det är vanligt att de som varit spårläggare och redan finns på plats ute i spårmarkerna också är mottagare.

Sökfigurant

Bruksmomentet sök är svårt att få en glimt av som publik, men figuranten kommer att ha första parkett. Som figurant får du gömma dig på anvisad plats i en sökruta, för att sedan invänta att hunden hittar dig. En del hundar markerar genom att ta en rulle i munnen och springa till sin förare, andra stannar kvar hos dig och skäller tills föraren kommer. Du får inte vara rädd för hundar! En viss utbildning krävs, den får du av oss.

Skytt

Skott ingår i flera olika bruksmoment. Skytten står under tävlingsledarens ledning och följer dennes instruktioner. Är man skytt på en rapporttävling är man placerad ute i skogen längs rapportsträckan, medan man som skytt på en platsliggning är placerad på lydnadsplanen.

Kökstjänst

På tävling är köket en av de viktigaste funktionerna. Vid sök- och spårtävlingar fixar man smörgåsar och kaffe som ska ut till funktionärerna som är i skogen. På alla tävlingar oavsett gren lagar du lunch till alla funktionärer. Du säljer smörgåsar, fikabröd, kaffe/te dricka och våffla/korv till tävlande och publik. Här inne har du möjlighet att träffa trevliga människor som kommer till klubben och tävlar. Det är ett socialt uppdrag som inte kräver några förkunskaper. Det går utmärkt att ha kökstjänst tillsammans med en kompis, det är bara bra om ni är två som jobbar tillsammans.